Syö itsesi terveeksi

Papuja, retiisejä, nokkosta- Suomen kasveja ravintona

Kirjoittaja on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiokoulutuksen Schildtin lukion opiskelija.

Ruokavalion terveellisyyttä on painotettu eri puolilla maailmaa ja Suomikaan ei ole eroavaisuus tässä tapauksessa. Ruoka onkin luonnollinen lääke, jota jokainen on voinut käyttää. Me suomalaiset kuitenkin saatamme olla liian nirsoja hyödyntää kasveja monipuolisesti. Kokenut luomupuutarhuri ja tietokirjailija Ulla Lehtonen on tuonut tämän aiheen esiin kirjallaan Syö itsesi terveeksi- 100 kotimaista puutarhakasvia ruokana & rohtona (2007),  jonka vuonna 2016 Into Kustannuksen julkaiseman uudistetun painoksen olen lukenut.

Niin kuin nimestä voi päätellä, kirja käsittelee monenlaisia kotimaisia kasveja kaikkien tuntemasta tomaatista vähemmän tunnettuihin kasveihin kuten vihannestakiaiseen ja lehtijuurikkaaseen eli mangoldiin. Jokaisesta vihanneksesta on vähintään terveydellistä, historiallista ja kasvatukseen liittyvää tietoa. Jokaisen kappaleen lopussa on monipuolisia reseptejä kyseisestä kasvista. Kirjassa ilmenee myös Lehtosen omia kokemuksia, joita hän on saanut luomupuutarhurina näistä kasveista.

Kirjan takakannessa väitetään, että siitä löytyy kasvien terveysvaikutuksista, ravintotiedosta, kulttuurihistoriasta ja niiden käytöstä lääkkeinä. Tämä väite ei selvästikään ole väärin, sillä kirja sisältää jopa hyvinkin syvällistä tietoa sekä kasvien ravinnollisista arvoista että niiden historiasta. Tekstiä on paljon, mutta sen lukeminen on sen arvoista. Reseptit ovat samalla monipuolisia ja terveellisiä, mutta kirjasta löytyy myös muita ehdotuksia kasvisten käytöstä. Kirjan informaatio käsittelee etenkin vihanneksia, mutta siitä löytyy myös omat kappaleet yrteille ja marjoille.

Kirjassa on kuitenkin joitain huonoja puolia. Tietoa on paljon, mutta sitä voi toistua monta kertaa kuten nitraatista kerrotaan jokaisessa sitä sisältävästä kasvista. Harmikseni löysin myös muutamia painovirheitä kirjasta esimerkiksi ”pidettv”. Lukijan on oltava myös melko sinnikäs, sillä kirjassa ei ole niin montaa kuvaa, vain pari joistain kasveista ja itse löydän sen harmilliseksi, koska joissain kappaleissa ei edes kerrota, miltä kyseinen kasvi näyttää.

Virheistään ja puutteistaan huolimatta, kirja sisältää vuosien kautta kertyneitä tietoja, vinkkejä ja kokemuksia. Kirja ei ainoastaan sovi puutarhureille, kokeille tai kasvinsyöjille, vaan se soveltuu kaikille terveydestä, kasviksista ja viljelystä kiinnostuneille.

Pyry Seuranen