Hoida mielelläsi

Vahva ja voimakas ihmismieli

 Kirjoittaja on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiokoulutuksen Schildtin lukion opiskelija.

Jokainen meistä on vahva. Ainakin mieleltään. Tämän opin Jo Marchantin kirjasta Hoida mielelläsi. Nimensä mukaisesti kirja kertoo mielellä hoitamisesta, kuten lumevaikutuksista, hypnoosista ja ehdollistamisesta. Nämä kaikki ovat mielen voimakkuuden hyviä seurauksia, mutta teos kertoo myös ihmisen mielen vahvuuden huonoista puolista. Ihmismieli on niin vahva, että se voi sairastuttaa, tai pahimmassa tapauksessa jopa tappaa ihmisen. Kirja siis kertoo laajasti kehon ja mielen yhteydestä.

Hoida mielelläsi on mielestäni todella helppolukuinen. En tiennyt aiheesta juuri mitään ennen kirjan lukemista, mutta ennakkotietoa ei tarvitse tätä teosta lukiessa. En törmännyt tuntemattomiin käsitteisiin, eikä kirja ole useiden tietokirjojen tavoin oppikirjamainen, vaan ennemminkin tarinamainen. Silti teos vaikuttaa luotettavalta, koska lopusta löytyy kymmeniä sivuja lähteitä ja niihin on viitattu tekstissä. Kuvia kirjassa ei ole, mutta itseäni se ei haitannut yhtään.

Kokonaisuudessaan lukukokemus oli miellyttävä, mikä on kirjan kerronnan ja aiheen kiinnostavuuden ansiota. Esipuhe herätti mielenkiinnon ja luin kirjaa innokkaasti eteenpäin. Teoksen kerronta on rentoa ja kuvailevaa, paikoin hyvin tarinamaista, kuten esimerkiksi seuraava kohta:

”Tuntia myöhemmin Rosannan lääkkeen vaikutus on hiipunut ja tutkimustilanne on ohi. Hän kertoo aikovansa uida Versiliassa tänäkin kesänä istutteestaan huolimatta ja sanoo, ettei tuhlaa aikaa murehtimalla taudin etenemistä. ”Olen kiinni nykyhetkessä, en halua veikkailla tulevaa. Sellainen minä tuppaan olemaan, eikä sairaus ole muuttanut sitä.” Hän vetää esiin kännykkänsä ja näyttää ylpeänä kuvaa, jossa on 70 kiloa hänen puutarhassaan kasvaneita sitruunoita. Kun hän nousee lähteäkseen, hän huojuu edelleen; hän näyttää pikkuiselta, hauraalta, tuulen tuivertamalta kasvilta.” (s. 40)

En oikeastaan löydä kirjasta moitittavaa. En voisi kuitenkaan kuvitella sitä minkäänlaisena oppikirjana tai esimerkiksi pääsykoekirjana sen tarinamaisuuden ja keveyden vuoksi. Aiheesta kiinnostuneelle se on kuitenkin loistavaa luettavaa vapaa-ajalle oikeastaan samasta syystä. Kirjaa lukee nopeasti ja melkein huomaamatta sen on saanut luettua kokonaan.

Jasmin Borgwardt