suomalaisia sieniruokia

Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella

Ina Ruokolainen & Mari Manninen
Nemo

suomalaisia sieniruokia

Kiinassa toimittaja Mari Manninen tajusi, ettei suomalaisten sienihulluus ollut mitään verrattuna kiinalaisten intoiluun. Kollega Ina Ruokolainen kiinnostui havainnoista välittömästi. Hän oli aiemmin julkaissut kirjan Suomalaisia sieniä italialaisella otteella ja tiesi heti, että asiaa piti tutkia! Toimittajanaisten yhteisestä tutkimusretkestä syntyi tämä kirja.

Ina matkusti Kiinaan tutustumaan kiinalaisiin sienimetsiin, syömään Marin kanssa ravintoloissa ja opettelemaan paikallisten sieniruokien tekoa. Mari tutki, millaista kiinalainen ruoka on oikeasti. Sillä ei ole mitään tekemistä suomalaisen, kotikorttelin kiinalaisen pöperön kanssa. Kiinaan mahtuu yhtä laaja keittiöiden kirjo kuin koko Eurooppaan.

Kotiin palattuaan Ina kolusi lähimetsiä, etsi suomalaisvastineita kiinalaisille ruokasienille ja loi kokeilujensa pohjalta ohjeet, joilla oikeaa kiinalaista voi tehdä suomalaisista sienistä.

Vokissa syntyy nopeasti maittava ateria paistetuista sienistä ja vihreistä vihanneksista. Hot potissa ainekset kypsyvät hauskasti yhteisen pöydän ääressä ja maapähkinäöljy tuo grillivartaisiin helposti itämaisen vivahteen. Kiinalaisen säväyksen saa helposti myös kotimaisiin klassikoihin, kuten kirjan sieni-broileri-pyttipannu osoittaa.

Jokaisen luvun aluksi perehdytään kiinalaiseen ruoka- ja sienikulttuuriin reseptejä syvemmältä. Ina ja Mari kertovat esimerkiksi, miten kokataan maalaistalon pihakeittiössä, millaisia uskomuksia sieniin Kiinassa liittyy, kuinka kiinalaiset huippuravintolat yhdistävät perinteet ja modernin ja mitä suomalaisen kotikokin kannattaa oppia sienten hyödyntämisestä, valmistustavoista ja maustamisesta.

Hyvää ruokahalua! Chi ba!

Lue lisää kustantajan sivuilta.