syyria

Syyria

Kertomus kuoliaaksi kidutetuista
Garance Le Caisne
ART HOUSE

Syyrian sisällissodan alkuvuosina Syyrian sotilaspoliisin valokuvaaja »Caesar» vaaransi henkensä ja paljasti maailmalle 45 000 valokuvaa ja asiakirjaa vangeista, jotka oli kidutettu tai näännytetty kuoliaaksi presidentti Bašar al-Assadin hallituksen vankiloissa.

Kahden vuoden ajan, vuosina 2011–2013, Caesar otti käskystä kuvia sotilaiden silmittömästi kiduttamista vangeista, jotta näiden kuolemat voitiin dokumentoida hallituksen ja tuomioistuimien käyttöä varten. Vangit olivat poliittisia vankeja, mielenosoittajia ja muita hallituksen vastustajia. Caesar kopioi kuvat toimistossaan salaa muistitikuille, jotka hän kuljetti ulos vaatteisiinsa piilotettuina, ja antoi ne ystävälleen, joka kopioi ne edelleen ja latasi ne verkkoon.

Kirja kertoo, kuinka tuhansia ihmisiä on kidutettu kuoliaaksi nykypäivän Syyriassa. Se sisältää myös raskauttavia asiakirjoja, jotka kertovat Syyrian johdon vakavista rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kuvat ovat nähtävissä internetissä. Presidentti al-Assad on tammikuussa 2015 kiistänyt, että kuvien kauhut olisivat hallituksen aiheuttamia tai että kuvat ylipäätään olisivat Syyriasta. YK on järjestänyt kuvista näyttelyn New Yorkissa.

Lue lisää kustantajan sivuilta.