Parantavat seinät

Parantavat seinät

01Nurmi Rea
Nemo

Haluan seinämaalaustöilläni viedä väriä ja valoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Rea Nurmi on erikoistunut maalaamaan luontoaiheita kolkkojen hoitolaitosten seiniin. Tässä kirjassa hän kertoo töidensä muuttamista tiloista ja ihmisistä sekä kertoo, kuinka seinämaalauksia voi tehdä itse.

Vuosien saatossa Nurmi on tehnyt seinätöitään niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa ja muualla Euroopassa. Elämäntarinansa ja maalaamiensa kohteiden lisäksi Nurmi puhuu koskettavasti tapaamistaan ihmisistä, kuten pienestä tytöstä, joka avautui vasta, kun sai käteensä siveltimen, tai ongelma-alueen koulun oppilaista, jotka muuttivat yhdessä koulua ympäröivän muurin värikkääksi koulun tunnukseksi.

Yalen yliopistollisen sairaalan magneettikuvaushuoneen odotustila oli matala, ahdas ja kalsea. Tilaa kohentamaan tarjoutunut Rea Nurmi pelkäsi maalaustehtäväänsä mahdottomaksi. Keskellä seinää oli ruma ovi, eikä siinä ollutta varoituskylttiä saanut poistaa. Hän keksi kuitenkin ottaa oven osaksi maalausta ja laittaa kyltin tikun nokkaan keskelle vehreää kukkaketomaisemaa. Potilaiden ja henkilökunnan reaktio oli haltioitunut. Nurmi oli tehnyt ensimmäisen parantavan seinänsä.

Rea Nurmi muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1973 ja alkoi maalata vuonna 1988. Tuottelias kuvataitelija on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja eri puolilla Yhdysvaltoja. Seinätyönsä hän maalaa yksin tai potilaiden, asukkaiden ja myös hoitohenkilökunnan kanssa. Hän myös luennoi kansainvälisissä terveysalan konferensseissa taiteen vaikutuksesta laitosympäristössä. Hänen viimeisin seinämaalauksensa löytyy Helsingin Diakonissalaitoksen muistiosastolta.

Lue lisää kustantajan sivuilta.