yhtä tyhjän kanssa

Yhtä tyhjän kanssa

Sawaki Kôdô
Basam Books

Mihin sinä todella saavut elämässäsi? Kenelläkään ei ole matkaseuraa. Kukaan ei näe sinun tietäsi. Jokaisella on oltava paikka, johon saapua perille täysin yksin, täysin omana itsenään.

Sawaki Kôdô (1880–1965), lempinimeltään Koditon Kôdô, on yksi 1900-luvun merkittävimmistä japanilaisista zen-mestareista. Yhtä tyhjän kanssa kokoaa yhteen Sawakin lyhyitä opetuslastuja, joita hänen oppilaansa ovat merkinneet muistiin. Zenille tyypilliseen tapaan Sawakin opetukset kyseenalaistavat kaikkia totunnaisia käsityksiä ihmisyydestä, elämästä ja todellisuudesta. Ne tekevät tämän kuitenkin jutustelevaan sävyyn, turhaa vaikeaselkoisuutta vältellen.

Opetukset kumpuavat pitkälti istumamietiskelystä, zazenista, mutta ne ottavat aiheekseen kaiken mahdollisen: ihmisten laumahenkisyyden, tieteen kehityksen, vanhemmuuden vaikeuden, kummitustarinat, kansaa huijaavat poliitikot.

1900-luvulla eläneiden japanilaisten zen-mestareiden opetuksia ei ole koskaan aikaisemmin suomennettu suoraan japanin kielestä. Kokoelman on valikoinut ja suomentanut zeniin ja Japanin kirjallisuuteen perehtynyt, Helsingin yliopistossa klassista japanin kieltä opettanut Miika Osamitsu.

Olet levoton juuri siksi, että tavoittelet jatkuvasti mielenrauhaa. Näin ei tule toimia. Älä pakene mieltäsi hetkeksikään. Suuri mielenrauha nousee esiin rauhattomalla mielellä harjoitettaessa. Suuri mielenrauha nousee esiin levollisuuden ja levottomuuden sekoittuessa keskenään.

Lue lisää kustantajan sivuilta.