Earth Day 2016 keskustelutilaisuus Eduskunnan Kansalaisinfossa: Miten sovitetaan talous ja ympäristö yhteen?

Earth Day:n ja YK:n maaemon päivän kunniaksi Suomen luonnonsuojeluliitto, tietokirjallisuutta edistävä Tiedon jano-projekti, Suomen kohtuutalousverkosto ja kansanedustaja Satu Hassi järjestivät perjantaina 22.4. Eduskunnan Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden ympäristöstä, hyvinvoinnista ja taloudesta. Debatin pohjana oli kolme tuoretta tietokirjaa.

Keskustelun ensimmäisen osan käynnistivät Tuuli Hirvilammi, Maria Joutsenvirta, Kristoffer Wilén ja Paavo Järvensivu kahteen tuoreeseen tietokirjaan perustuvilla alustuksillaan. Keskustelijoina olivat SDP:n pj Antti Rinne ja Vihreiden pj Ville Niinistö.

Toisessa osassa ruotsalainen tietokirjailija ja toimittaja David Jonstad kertoi, miten yhteiskunnan kestävyyttä ja sitkeyttä (recelience) voidaan parantaa sivilisaation kriisin aikaan.  Kansanedustaja Satu Hassi avasi keskustelun kommenttipuheenvuorolla.

Maria Joutsenvirta, Tuuli Hirvilammi, Marko Ulvila & Kristoffer Wilén ovat kirjoittaneet kirjan Talous kasvun jälkeen, jossa kerrotaan, miten ja miksi kasvuajattelusta kannattaa siirtyä ekologisesti kestävään ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseen talouteen. Kirja haastaa talouskasvuun perustuvan hyvinvointimallin.

Talous kasvun jalkeen

Myös Paavo Järvensivun Rajattomasti rahaa niukkuudessa haastaa nykyisen kasvaviin markkinoihin luottavan talousmallin. Teoksen perusteesit rahan rajattomuudesta ja materiaalisten resurssien rajallisuudesta pakottavat poliitikot uudenlaisiin päätöksiin ja perusteluihin.

Rajattomasti rahaa niukkuudessa

David Jonstad kertoo kirjassaan Sivilisaation loppu, että, mitä monimutkaisempi yhteiskunta, sitä suurempi riski sillä on kaatua. Kun huokeat fossiiliset polttoaineet uhkaavat ehtyä, talouskasvu ei enää jatka täyttä höyryä eteenpäin ja ilmasto kuumenee, seurauksena on räjähtämäisillään oleva ruutitynnyri.

Sivilisaation-loppu