Työväenkirjallisuuden päivä

Tiedon jano Tampereella 29.8.

Tiedon jano jalkautui 29.8. Tampereelle Työväenkirjallisuuden päivään, joka järjestetään Finlaysonin vanhalla tehdasalueella Työväenmuseo Werstaassa. Työväenkirjallisuuden päivän teemana oli tänä vuonna toinen ääni. Keskustelupaneeleissa ja muissa ohjelmanumeroissa annettiin ääni kansalaisille, jotka kovia arvoja suosiva yhteiskunta pyrkii vaientamaan. Puheenvuoron saivat vammaiset, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat, maahanmuuttajat ja vähävaraiset.

Myös tietokirjat olivat tapahtumassa hyvin edustettuina. Tiedon jano järjesti Werstaan toiseen kerrokseen kirjamyyntipisteen yhteistyössä Rosebud Booksin ja Into Kustannuksen kanssa. Tiskillä kävi pitkin päivää varsin vilkas vilinä ja erityisesti tapahtuman esiintyjien kirjat tekivät kauppansa.

Werstaalla oli kolme esiintymislavaa, joissa kuultiin kirjailijahaastatteluita ja paneeleita. Ohjelman aloitti tietokirjailija Matti Salminen, joka kertoi Pentti Haanpäästä. Tätä seurasi Timo Kalevi Forssin Toverit herätkää – poliittinen laululiike Suomessa (Into). Mielenkiintoista paikallisväriä ohjelmaan toi historioitsija Lauri Lepola, joka kertoi tietokirjastaan Jatkosodan vangit Tampereen sotavankileirillä.

Werstaan Työväentalon lavan ohjelma koostui perinteisemmästä kirjallisesta ohjelmasta, mutta linkki nykyaikaan saatiin järeimmin mahdollisin asein. Friedrich Engelsin Työväenluokan asema Englannissa -kirjan (Into) kääntäjä Jorma Mäntylä kertoi yhdessä Marx-tuntija Miika Salon kanssa mikä tekee Engelsin ajankohtaiseksi tänä päivänä. Engelsin näkemykset työajasta, vapaakaupasta, ympäristönsuojelusta, koulutuksesta taikka maahanmuutosta olivat kuin tämän päivän uutisista. Engels ei syyttä ole ansainnut klassikkoasemaansa.

Tiukemmin tätä päivää edusti Bertel-salin ohjelma. Elina Aaltio on kirjoittanut teoksen Hyvinvoinnin uusi järjestys (Gaudeamus), jonka teemoista keskusteltiin Kansan Sivistystyön Liiton opintopiirin järjestämässä paneelissa. Taloutta käsiteltiin, kun Eetu Viren ja Jussi Vähämäki päästettiin irti finanssikriisin rakenteelliseen syväluotaukseen.  Keskustelun pohjana oli juuri suomennettu Christian Marazzin kirja Finanssikapitalismin väkivalta (Tutkijaliitto).

Siirtomaavallan ongelmiin sata vuotta sitten ja tänään johdattivat Marko Ulvila ja Teppo Eskelinen. He keskustelivat Eskelisen tuoreesta teoksesta Sorron rajat. Rosa Luxemburg poliittisen liikkeen, talouden ja siirtomaavallan teoreetikkona (Tutkijaliitto).  Teppo Eskelisen mukaan Rosa Luxemburg osasi jo viime vuosisadan alussa ennakoida kansainvälisten lainojen merkityksen ja nykykeskusteluissa usein esiintyvän rahatalouden laajenemisen vastustamisen.

Myös ison auditorion keskusteluissa oli mukana tukku tietokirjailijoita. Köyhyys-paneelissa puhuivat kirjailijat Laura Honkasalo ja Mathias Rosenlund sekä tutkija Anna-Maria Isola, kansanedustaja ja tietokirjailija Anna Kontulan johdolla. Kulttuurinen vieraus -paneelissa osallistujina olivat kirjailijat Niina Hakalahti ja Alexandra Salmela. Puheenjohtajana toimi tutkija ja tietokirjailija Olli Löytty.