unnamed-2

Erilaisuuden ja kylmän sietämistä: tietokirjailijoita Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä 2.12

Kansainvälisen bestseller-tietokirjan Viisauden talo – Länsimaiden arabialainen perintö kirjoittaja Jonathan Lyons esitelmöi Helsingin yliopistolla 1.12. ja puhuu Akateemisessa kirjakaupassa 2.12. Lyons on median tavattavissa 1.–3.12.

Tohtori Jonathan Lyons on tunnettu aatehistorian tutkija ja tietokirjailija, jonka suositut teokset ruotivat idän ja lännen välisiä leikkauspisteitä, erityisesti länsimaiden käsitystä Islamista. Viisauden talo ja Lyonsin toinen suosittu kirja Islam through Western Eyes: From the Crusades to the War on Terrorism ovat herättäneet paljon keskustelua kuinka länsimaissa usein vallitseva anti-islamistinen puhetapa estää ylittämästä kulttuuripiirien väliin luotua poliittista umpikujaa.

Jonathan Lyons kertoo kirjoistaan Keskuskadun Akateemisessa kirjakaupassa keskiviikkona 2.12. kello 18, keskustelukumppaninaan VTL, tietokirjailija Ari Turunen, jonka uusi tietokirja Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit  käsittelee sitä miten erilaisuuden sietäminen synnyttää vaurautta ja sivistystä. 

Lyons luennoi myös Helsingin yliopistolla tiistaina 1.12. kello 17.15–19 (päärakennus, Unioninkatu 34, auditorium XIII) aiheenaan ”From East to West: Islam and the Formation of Western Science”. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Lyonsin Viisauden talo kertoo huikean tarinan siitä, kuinka kourallinen kristittyjä tutkijoita matkusti keskiajalla arabialaisen sivistyksen keskuksiin, vaikka aikalaiset kävivät verisiä ristiretkiä islamia vastaan. Heidän tuomansa tieto mullisti eurooppalaisen tieteen ja loi perustan renessanssille. Samaan aikaan kun keskiajan Eurooppa oli suvaitsematon takapajula, arabialaiset filosofit, matemaatikot ja astronomit lähestyivät ihmismielen rajoja. Tiedon keskipiste oli Viisauden talo, valtava kirjasto, yliopisto ja kulttuurikeskus Bagdadissa. Aikana, jolloin Euroopan parhaissa kirjastoissa oli joitakin satoja teoksia, Viisauden talossa niitä oli 400 000.

Jonathan Lyons työskenteli yli 20 vuotta Reutersin toimittajana ja ulkomaan kirjeen­vaihtajana enimmäkseen islamilaisessa maailmassa. Hän on väitellyt sosiologian tohtoriksi Monashin yliopistosta ­Melbournessa, Australiassa, ja asuu Washington, D.C.:ssä. Lyons on kirjoittanut neljä suosittua tietokirjaa muiden julkaisujen ohella.

Akateemisen kohtauspaikalla myös Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaustarinani

Samana päivänä kello 17.00 Akateemisen kohtaamispaikalla esiintyy ruotsalainen tietokirjailija Bea Uusma.

Kolme ruotsalaismiestä lähti tavoittelemaan Pohjoisnapaa vetypallolla vuonna 1897. Vuonna 1930 miesten ja heidän leirinsä jäännökset löydettiin pikkusaarelta Huippuvuorilta. Tapaus on kiehtonut kirjailijoita, toimittajia, lääkäreitä ja tavallisia ihmisiä, ja siitä on kirjoitettu paljon. Ruotsissa on myös Andrée-retkikunnalle omistettu museo.

Bea Uusmassa heräsi intohimoinen kiinnostus aiheeseen, ja hän luki kaiken naparetkeen liittyvän. Ja alkoi ratkoa arvoitusta. Kuinka he kuolivat? Miksi he kuolivat? Mitä oikein tapahtui? Näin alkaa retki kauas menneisyyteen ja palapelin palaset loksahtelevat vaiheittain paikalleen. Lopulta saadaan seikkaperäinen vastaus kaikkiin kysymyksiin – ainakin teoriassa.

Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like 2015) on tietokirjallisuutta kiehtovimmillaan: sen jälkeen tuntuu kuin olisi itse käynyt tapahtumapaikoilla, palellut pakkasessa, syönyt jääkarhunlihaa ja sulattanut lunta juomavedekseen.

Bea Uusma on ruotsalainen lääkäri, kuvittaja ja kirjailija. Vuonna 2013 hän sai Naparetkestä tietokirjallisuuden August-palkinnon.