Tiedon jano Hämeen keskiaikamarkkinoilla Hämeenlinnassa 21.-23.8.: neljä esitystä keskiaikaisesta juomakulttuurista

Yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista, Hämeen keskiaikamarkkinat, keskittyy kirjallisessa ohjelmassaan keskiajan juomakulttuuriin. Keskiajalla olut oli suosituin ja puhtain ruokajuoma, ja sitä juotiin päivittäin litratolkulla. Päälavalla lauantaina 22.8. linnan läheisyydessä esiintyvät neljä kirjailijaa, joilta on ilmestynyt tänä vuonna aiheeseen liittyvä kirja. Lisäksi paikalla on kirjakauppa Rosebud, joka tuo tapahtumaan yli sata keskiaika-aiheista kirjaa. Kievarit ovat avoinna aamusta iltaan ja 12.00-14.00 välisenä aikana voi samalla kuunnella kirjailijahaastatteluja.

Kustaa H.J. Vilkuna: Juomareiden valtakunta. Suomalainen känni ja kulttuuri 1500-1850.

kanni02-206x300

Syyskuussa ilmestyvä Juomareiden valtakunta (Teos, 2015) on laaja historiallinen esitys alkoholin osasta täkäläisessä elämäntavassa. Jo keskiajalta lähtien on ilmeistä, että alkoholi on ollut aina läsnä. Joko sitä on ollut liikaa, sopivasti tai siitä on ollut puute. Se on kautta aikojen jäsentänyt suomalaista kulttuuria keskeisellä tavalla.

Ajallisesti Suomen historian professori Kustaa H. J. Vilkunan perin­pohjainen tarkastelu alkaa keskiajan lopun kiltatuvista, joihin riennettiin iloisesti hypähdellen ja joista palattiin kotiin kontaten. Vuosisatojen mittaan on rahvas aina harrastanut mitä monimuotoisinta hutikkahakuisuutta: käräjähumalaa, kirkkokännejä, maaseutu­ juopottelua ja markkinahumua. Eivätkä esivalta ja kirkko menoa missään vaiheessa tyytyväisinä ole seuranneet, päinvastoin!

http://verkkokauppa.teos.fi/9789518516289

Ari Turunen: Humalan henki eli eurooppalaisten juomatapojen tarina

VTL Ari Turusen uudistettu painos (Into, 2015) on humalluttava sukellus alkoholin kulttuurihistoriaan: mitä humala on tarkoittanut eri aikakausina, mitä sääntöjä ja rituaaleja humaltumiseen on liittynyt. Maljojen nostamiset, vieraanvaraisuus sekä vuotuiseen ajankiertoon liittyvät säännöt olivat erityisen tärkeitä keskiaikaisessa tapakulttuurissa, niin Suomessa kuin muualla.

http://www.intokustannus.fi/kirja/humalan_henki/lisaa/463/

Satu Hovi ja Katri Niemi: Keskiajan maut

Keskiajan_maut_ETUKANSI_nettisivuille_1

Keskiajan tuntijoiden Satu Hovin ja Katri Niemen upeasti kuvitettu kirja Keskiajan maut (Art House, 2015) vie makumatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjassa perehdytään ruokaan liittyviin tapoihin ja käytäntöihin keskiajan Suomessa ja muuallakin Euroopassa

Resepteissä tulevat tutuiksi suositut ruokalajit, kuten hapanleipä ja suolasilakat, sekä maistuvat juomat, muun muassa katajakalja ja yrttisima. Lisäksi kirjassa kerrotaan luonnonyrttien käytöstä ravintona ja lääkkeenä sekä siitä, miten yrtit ja ruoka vaikuttivat keskiajan ihmisen hyvinvointiin.

Kirjan kirjoittaja Satu Hovi on luonnonyrttineuvoja. Hän on pitänyt vuosien ajan kursseja ja luentoja keskiajan kulttuurista, ruokakulttuurista sekä luonnonyrttien käytöstä ravintona ja lääkkeenä. Hänellä on keskiajan yrttitarha, ja häntä kiinnostavat historialliset ruoat, juomat ja yrttilääkintä. Hovi on kirjoittanut kirjan Keskiajan puvut (Art House 2013).

http://www.rosebud.fi/2011/kirja_2010.php?ean=9789518845457

Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen

matkaopas 

Ilari Aalto kertoo matkaoppaan muotoon puetusta historiateoksestaan (Atena 2015), joka kuvaa elämää vuoden 1400 Suomessa. Keskiaikainen Suomi osoittautuu varsin kiehtovaksi, inhimilliseksi ja kansainväliseksi paikaksi. Matkalainen pääsee ostoksille satavuotiaaseen kauppakaupunki Turkuun ja kuuntelemaan saarnaa hämyiseen puukirkkoon. Hän saa tietoa matkakohteensa sijainnista sekä paikallisista ihmisistä. Opas neuvoo keskiaikaisen rahan käyttöä, käytöstapoja sekä miten toimia tulipalossa tai villieläinten hyökätessä. Kohteeseen päästään oppaan mukaan vesitse tai Hämeen härkätietä, juhlissa nostetaan sahtikousia, majoittuminen tapahtuu säädyn mukaan.

http://www.rosebud.fi/2011/kirja_2010.php?ean=9789523001077

Rosebud tuo yli sata keskiaika-aiheista kirjaa

Kirjakauppa Rosebud saapuu tapahtumaan kirjavankkureineen ja viikonlopun aikana voi tutustua Rosebudin laajaan keskiaikaa käsittelevän kirjallisuuden valikoimaan. Mukana ovat luonnollisesti tänä vuonna ilmestyneet uutuuskirjat.

Saatavilla on muun muassa Marko Lambergin, Anu Lahtisen ja Susanna Niirasen Keskiajan avain (SKS, 2015), joka on keskiaikatutkimuksen perusteellinen käsikirja. Kirjassa 28 suomalaista asiantuntijaa tuo esiin keskiajan tutkimuksen monimuotoisuuden.

keskiajan-avain

 

http://www.rosebud.fi/2011/kirja_2010.php?ean=9789517469531