Tiedon jano Turun tiedemessuilla 2.-4.10. 2015: teemana arktinen kulttuuri

Turun tiedemessuilla esitellään laajasti suomalaista arktista osaamista. Perjantaina 2.10. klo 11.30- 12.30 järjestettävässä keskustelutilaisuudessa (Tietolava: Löytöretkiä jäissä) jään tutkimisesta ja merenkulusta jäissä keskustelevat toimittaja Heikki Haapavaara, valokuvaaja Jarmo Vehkakoski ja merentutkimusyksikön päällikkö Jari Haapala tietokirjailija Ari Turusen johdolla. Tilaisuus on osa Tiedetunti: Huikee idis! -konseptiä. Tiedetunnin tuottajina toimivat Suomen Akatemia, Suomen Tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Messuilla on mukana myös kirjakauppa Rosebud, joka esittelee laajasti pohjoiseen ja arktiseen liittyvää kirjallisuutta.

Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski: Koillisväylä

koillisvayla_kansi

”Suomen tavoitteena ei ole enempää kuin olla arktinen suurvalta – niin kertoo uusin Suomen arktinen strategia.”

Yö on loputon ja revontulien kirkastama. Ikijää huutaa omia ääniään. Pohjoisnapa on vain kymmenen asteen päässä, ja yhteydet muuhun maailmaan ovat poikki. Lumipyry iskee kipeästi kasvoihin. Saako maapallolla enää olla näin yksin?

Journalisti, tietokirjailija Heikki Haapavaara ja merten valokuvaaja Jarmo Vehkakoski seilasivat ainutlaatuisen matkan: he tulivat suomalaisella monitoimimurtajalla läpi hyytävän Koillisväylän – pohjoisen reitin Tyyneltä mereltä Atlantille. Koillisväylä (Auditorium, 2014)  on ainutlaatuinen matkakirja maailman nopeimmin kehittyvältä alueelta. Ilmastonmuutoksen takia jää sulaa, ja Koillisväylä avautuu ihmiselle. Jäämeren ympäristöstä on tullut kiihkeän taloudellisen kilpailun alue. Ilmaston lämpeneminen pelottaa, mutta jäistä vapautuva meri tuo arktiset rikkaudet ihmisen ulottuville.

http://auditoriumkirjat.fi/kirjat/heikki-haapavaara-koillisvayla/

 

Martti Lintunen, Timo Kalevi Forss ja Tommi Tukiainen: Napakirja

napakirja-forss_timo_kalevi-25506277-2219821381-frntl

Miksi Antarktis sulaa Arktista hitaammin? Mistä löytyy maailman pohjoisin Leninin patsas? Entä eteläisin bajamaja? Mitä Grönlannin inuitit ajattelevat ilmastonmuutoksesta? Napakirja on valokuvateos ja reportaasi maapallomme pohjoisimmista ja eteläisimmistä keskuksista. Kirjassa seikkaillaan Grönlannissa, Huippuvuorilla, Lapissa, Kuolan niemimaalla, Etelämantereella ja Alaskassa.

Sulavat napa-alueet ovat kuumempi aihe kuin koskaan aikaisemmin. Jäätiköiden uumenissa piileskelevistä luonnonvaroista käydään kovaa kilpailua. Kauppalaivastot odottavat malttamattomina uusien merireittien aukeamista. Luonnonvarat eivät kuitenkaan ole helposti hyödynnettävissä. Öljyvuotojen riskit ovat valtavia, ja jäätiköiden sulamisen hinta voi olla kuva: merenpinnan nousu ja muuttunut ilmasto kaikkialla maailmassa. Napakirjassa (Rosebud 2013) sanansa sanovat myös alkuperäiskansojen edustajat, Greenpeacen ympäristöaktivistit ja jäänmurtajan merimiehet.

http://www.rosebud.fi/2011/kirja_2010.php?ean=9789525675405

Ari Turunen ja Petja Partanen; Raakaa voimaa – Suomalaisen jäänmurtamisen tarina

raakaa_voimaa

60. leveyspiirin pohjoispuolella asuu vain kymmenen miljoonaa ihmistä. Heistä yli puolet on suomalaisia. Kovina talvina koko Pohjanlahti ja iso osa Itämerestä jäätyvät, joten suomalaisten ainoa keino selviytyä on jään murtaminen – ja se vaatii osaamista ja todella raakaa voimaa.

Raakaa voimaa (Into, 2013) kertoo suomalaisten jäänmurtajien tarinan ja esittelee voimakkaat erikoisalukset ja niihin liittyvien keksintöjen historian. Murtajasta Urhoon ja Kontiosta Nordicaan jäänmurtajat ovat taistelleet äärimmäisissä olosuhteissa kiveäkin kovempaa ja arvaamatonta jäätä vastaan. 360 astetta kääntyvät ruoripotkurit otettiin ensin käyttöön jäänmurtajissa, mutta nyt ne ovat kaikissa risteilyaluksissa. Perä edellä jäätä murtavat DAS-laivat ovat suomalainen keksintö. Puolet maailman kauppalaivoista kulkee Wärtsilän moottoreilla. Kirjassa esitellään myös suomalaisten Venäjän arktiselle alueelle suunnittelemat jäätä murtavat alukset. 200-sivuinen teos esittelee suomalaista osaamista yli 300 kuvan voimalla. Ammattikuvaajat ovat viettäneet laivoilla viikkoja vangitakseen alusten miehistön kiehtovan arjen. Kova työ hoidetaan tarkasti ja osaavasti siitä isoa numeroa tekemättä.

http://www.intokustannus.fi/kirja/raakaa_voimaa/

Kuuntele Roman Schatzin Maamme-kirjan haastattelu Yle Areenasta: Jäänmurtajien maa (20.7.2015)

http://areena.yle.fi/1-2828350

Esko-Juhani Tennilä: Jäämeri kutsuu – Koillisväylä, Mursmansk ja Suomen mahdollisuudet

jaameri_kutsuu

Rajan takana käy kova vipinä, kun Jäämerellä viritellään käyttöön maailman suurinta merenalaista kaasukenttää, Štokmania. Samaan aikaan arktinen ilmasto lämpenee ja jäät sulavat, jolloin tärkeä merireitti, tarunhohtoinen Koillisväylä, avautuu massiivisille rahtiraivoille. Pian ne purjehtivat Murmanskista Kiinaan vain parissa viikossa – Suezin kautta matkaan kuluu kuukauden päivät.

Suomen talouselämällä on nyt namupaikka, mutta herkku saattaa mennä sivu suun: Suomesta ei ole rautatieyhteyttä Murmanskin tärkeään satamaan, lentoreitti on lopetettu ja tiekin on vähällä käytöllä. Mitä firmojemme kannattaisi tehdä? Entä Suomen valtion?

Jäämeri kutsuu (Into, 2014) on Esko-Juhani Tennilän letkeä matkakirja ja piinkova raportti Murmanskin alueelta. Tennilä reissaa ympäri Kalottia ja jututtaa paikallisia päättäjiä, yritysjohtajia, arktisen alueen tutkijoita ja paikallisia asukkaita.

http://www.intokustannus.fi/kirja/jaameri_kutsuu/